13 Σημάδια ότι πνίγετε τον σύντροφό σας
Όταν αγαπάς κάποιον, θέλεις να του δώσεις όλη σου την αγάπη. Όμως, μπορεί να πνίγετε τον σύντροφό σας σε μια σχέση. Μάθετε να αγαπάτε με τον σωστό τρόπο.
Όταν ερωτεύεστε κάποιον, είναι φυσικό να θέλετε να του πλημμυρίσετε με αγάπη και στοργή. Αλλά μπορείς ποτέ να παρακάνεις την αγάπη; Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να κάνετε κάποιον να νιώσει ασφυξία και πνιγμός σε μια σχέση και μπορεί να επηρεάσει το πόσο δεμένοι συνεχίζετε να είστε.
Για να πούμε την αλήθεια, η πολλή αγάπη δεν είναι ποτέ κακό, αρκεί να ελέγχετε τον τρόπο που ενεργείτε και να γνωρίζετε ότι πρέπει να μπορούν να αναπνεύσουν και αυτοί στη σχέση. Και δεν μπορείς να κάνεις τον σύντροφό σου να σε μισήσει μόνο και μόνο επειδή τον αγαπάς πολύ.
Αλλά, σίγουρα μπορείτε να κάνετε τον σύντροφό σας να σας αντιπαθήσει όταν αρχίσετε να τον πνίγετε.
Για πολλούς, η πνιγμένη αγάπη δεν είναι παρά μια υπερβολική στοργή. Μπορεί να πιστεύετε ότι το να καταπνίγετε την υπερβολική αγάπη είναι αληθινό σημάδι της αγάπης σας για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο.
Αλλά στην πραγματικότητα, ο πνιγμός είναι μια εγωιστική πράξη.
Δεν πνίγετε τον σύντροφό σας λόγω αγάπης. Είναι επειδή λαχταράτε τη στοργή τους, θέλετε την προσοχή τους ή πιθανώς επειδή μπορεί να θέλετε να τους βοηθήσετε στα προβλήματά τους ή μπορεί να θέλετε να τους προστατέψετε. Αλλά το κάνετε επειδή πιστεύετε ότι θα κάνει τον αγαπημένο σας να νιώσει καλύτερα; Πιθανώς όχι.
Το να κάνεις κάποιον να νιώθει πνιγμένος σε μια σχέση γίνεται συχνά χωρίς να το καταλάβεις
Σχεδόν όλη την ώρα, μπορεί να πνίγετε τον σύντροφό σας για εγωιστικούς λόγους. είτε για να επιβεβαιώσετε ξανά την κατάσταση της σχέσης σας είτε για να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας ως τέλειο παράδειγμα ερωτικού συντρόφου.
Μια γρήγορη σάρωση στο Διαδίκτυο για το θέμα της αγάπης, και γρήγορα γίνεται φανερό ότι η συμβατική σοφία πάνω στο θέμα θα μας έκανε να πιστέψουμε ότι απλά δεν μπορείτε να τη χορτάσετε.
Ενώ η αλήθεια αυτού του θέματος είναι ανοιχτή σε συζήτηση, αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι η αγάπη δεν εκδηλώνεται απαραίτητα πάντα με τον πιο υγιή τρόπο.
Αυτό που ένα άτομο αντιλαμβάνεται ως χειρονομία αγάπης και καρδιάς, ένα άλλο μπορεί να το δει ως ανατριχιαστικό, κολλητικό και πιεστικό. Το πώς ένα άτομο βλέπει τη δέσμευση και την αθάνατη αφοσίωση, ένα άλλο μπορεί να το δει ως καταδίωξη. Αυτό που το ένα μισό μιας σχέσης μπορεί να θεωρήσει ότι δίνει τα πάντα για να λειτουργήσει, το άλλο μπορεί να το δει ως πνιγμό.
Τίποτα από αυτά δεν κάνει τις σχέσεις ευκολότερες.
Τι είναι η συναισθηματική ασφυξία;
Συναισθηματική ασφυξία, με τα πιο απλά λόγια, είναι όταν υπάρχει μια κατάσταση ανισορροπίας σε μια σχέση. Συνήθως, αυτό ισοδυναμεί με διαφορές στις ανάγκες κάθε ατόμου σχετικά με το χρόνο που περνάει μαζί και χωριστά.
Κάποιοι θέλουν να περνούν κάθε στιγμή που ξυπνούν με την αγάπη της ζωής τους, ενώ άλλοι χρειάζονται επίσης πολύ προσωπικό χώρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγάπη των τελευταίων είναι λιγότερο, απλώς ότι έχουν διαφορετικές συναισθηματικές ανάγκες.
Ωστόσο, αν συνεχίσετε να επιμένετε να είστε μαζί όλη την ώρα ή να συμμετέχετε σε κάθε δραστηριότητα που κάνει ο σύντροφός σας, ο σύντροφός σας μπορεί να αρχίσει να δυσανασχετεί με τη διαρκώς διαφαινόμενη παρουσία σας στη ζωή του.
Τώρα λοιπόν που καταλάβαμε πώς λειτουργεί η συναισθηματική ασφυξία και το πνίξιμο σε μια σχέση, ας ρίξουμε μια ματιά στα δύο διαφορετικά σενάρια και τα σημάδια – πότε πνίγετε τον σύντροφό σας και πότε αισθάνεστε ότι σας πνίγει ο σύντροφός σας.
Και φυσικά, θα μοιραστούμε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε για να μάθετε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον καλύτερα και να αποτρέψετε κάθε είδους σχέση που πνίγει και σας απομακρύνει!
Τα σημάδια ότι πνίγετε τον σύντροφό σας
Εάν δεν είστε σίγουροι αν η παρουσία σας στη ζωή του συντρόφου σας αρχίζει να καταπνίγει τη ζωή έξω από τη σχέση σας, μπορείτε να ελέγξετε για αυτά τα ενδεικτικά σημάδια ότι ο σύντροφός σας αισθάνεται πνιγμένος σε μια σχέση.
1. Ο σύντροφός σας αποσύρεται
Αυτό είναι το πιο κοινό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβεί, αλλά η επίλυσή του έρχεται με το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να κάνεις την ερώτηση: πνίγω τον σύντροφό μου;
Εάν ο σύντροφός σας είναι το είδος του ατόμου που χρειάζεται τον προσωπικό του χώρο, αλλά απλά δεν τον αποκτά επειδή επιμένετε να είστε μαζί του όλο το εικοσιτετράωρο, θα βρει τους πιο περίεργους τρόπους να χαράξει γραμμές για να σας κρατήσει έξω.
Αρχίζουν να βρίσκουν δικαιολογίες για να είναι μακριά από εσάς – ακόμα και μέσα στο σπίτι. Ίσως αρχίσουν να περνούν περισσότερο χρόνο στο μπάνιο σερφάροντας στο τηλέφωνό τους ή να επισκέπτονται το μπάνιο πιο συχνά. Αρχίζουν να μαγειρεύουν περισσότερο, περνώντας χρόνο μόνοι τους στην κουζίνα σε πιο περίτεχνες και χρονοβόρες συνταγές.
Κάθε οικιακή εργασία παρέχει παρόμοιο επίπεδο ανεξαρτησίας, ελέγχου και ψευδομοναξιάς, τρεις πτυχές της ζωής τους που αγωνίζονται απεγνωσμένα να ανακτήσουν. Αυτό είναι ένα από τα σημάδια ότι αισθάνονται πνιγμένοι σε μια σχέση.
2. Δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί
Ο χρόνος και ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε μαζί είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Ο χρόνος είναι μια ποιοτική, όχι απλώς ποσοτική, οντότητα. Το να περνάτε όλο τον χρόνο σας μαζί δεν είναι ιδιαίτερα καλό και μπορεί απλώς να κάνει τα πράγματα να φαίνονται τεταμένα και κλειστοφοβικά.
Ο ποιοτικός χρόνος, από την άλλη πλευρά, είναι να παραμερίσετε τυχόν περισπασμούς και να αφοσιωθείτε σε μια περίοδο συνομιλίας, πνευματικής και σωματικής εξερεύνησης – να ευθυγραμμίσετε εκ νέου τη σχέση σας, ούτως ή άλλως.
Ωστόσο, το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί είναι σχεδόν αδύνατο όταν κάποιος από εσάς επιμένει να περνάτε πολύ χρόνο μαζί, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να μειώσει την ποιότητα του εν λόγω χρόνου.
3. Φαίνεται στη γλώσσα του σώματός τους
Αν και δεν αποτελεί πάντα ένδειξη ασφαλούς αποτυχίας, η γλώσσα του σώματος συχνά αντικατοπτρίζει την ανάγκη κάποιου να δραπετεύσει, κάτι που είναι μια πρωταρχική ένδειξη ότι το ένα ήμισυ του ζευγαριού αισθάνεται πνιγμένο. Μερικά σημάδια ότι αισθάνεστε πνιγμένοι σε μια σχέση είναι:
- Όταν σας αγκαλιάζουν ή σας φιλούν, το πάνω μέρος του σώματος πιέζεται σταθερά στο δικό σας, αλλά οι γοφοί και τα πόδια τους είναι στραμμένα προς τα έξω, έτοιμα να μεταφερθούν αλλού μόλις τελειώσουν.
- Όταν σας μιλάνε, το σώμα τους είναι στραμμένο στην άκρη και η οπτική τους επαφή είναι μόνο φευγαλέα, υποδεικνύοντας ότι προσπαθούν να μην δεσμευτούν σε μια συνομιλία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συνομιλία.
- Συχνά οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στις πόρτες, με το άλλο σας μισό να προσπαθεί υποσυνείδητα να σας δείξει ότι έχει άλλα πράγματα να ασχοληθεί και ότι δεν έχει χρόνο για μια μακροσκελή συζήτηση.
- Στο κρεβάτι, οι αγκαλιές δεν συνίστανται πλέον σε πλήρη επαφή με το σώμα. Αντίθετα, είναι ένα ντραπέ μπράτσο ή χέρι που εκπληρώνει με μισή καρδιά τη συνεχή επαφή που ο σύντροφός σας νιώθει ότι πρέπει να φροντίσει με υπευθυνότητα.
Τίποτα από αυτά τα πράγματα δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός σας σε έχει ερωτευτεί, αλλά η επιλογή να εμπλακεί σε φευγαλέες συζητήσεις και σωματική επαφή μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να ξεφύγει και να νιώθει πνιγμένος σε μια σχέση.
4. Έχεις γίνει κολλητός
Ακόμη και το πιο ασφυκτικό από τα άτομα θα βρει την ευκαιρία να αποκτήσει προσωρινά ελευθερία από το μισό του/της. Αυτό μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσει, αλλά μπορεί επίσης να αποτύχει σε επικές διαστάσεις.
Σε τέτοιες καταστάσεις, είναι καλό να στείλετε ένα ή δύο μηνύματα κειμένου με ένα «πώς πάει» ή «σ’ αγαπώ». είναι αυτοί που έχουν το πρόβλημα.
Ωστόσο, το να τηλεφωνείτε κάθε πέντε λεπτά μαζί τους μόνο και μόνο επειδή έχετε ανάγκη, σίγουρα δεν είναι εντάξει.
Όχι μόνο σας κάνει να φαίνεστε σαν άκρως λάτρης, αλλά αναιρεί επίσης κάθε αναζωογονητικό ή αναζωογονητικό αποτέλεσμα που μπορεί να είχε η απουσία τους από εσάς.
Εδώ είναι μερικά από τα άλλα πράγματα που μπορεί να κάνετε κάθε φορά που ο σύντροφός σας έχει λίγο χρόνο μόνος του:
- Απαιτώντας από τον σύντροφό σας να κάνει check-in μαζί σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι καλό για μια έφηβη κόρη που πηγαίνει στο πρώτο της ραντεβού, αλλά όχι για έναν πλήρως ενήλικο. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ειλικρινά πνιγμένη και το να τους αναθέτουμε το βάρος να κάνουν την επαφή είναι άκρως ελεγκτικό και χειριστικό.
- Ακούγοντας θορύβους φόντου μέσω τηλεφωνικής κλήσης. Εάν το κάνετε αυτό, τότε έχει ξεπεράσει την ασφυξία και ταξίδεψε στα βασίλεια της δυσπιστίας. Εάν τα επίπεδα εμπιστοσύνης υποχωρήσουν πολύ περισσότερο από αυτό, τότε η σχέση σας θα γίνει ανεπανόρθωτη.
- Φτιάχνοντας πράγματα. Αυτό περιλαμβάνει επισκευή ασθενειών ή οικογενειακών ζητημάτων για να εμποδίσετε τον σύντροφό σας να διασκεδάσει χωρίς εσάς ή ως μια προσπάθεια να τον πείσετε να επιστρέψει νωρίς στο σπίτι. Αυτός είναι συναισθηματικός εκβιασμός του χειρότερου είδους!
5. Ο σύντροφός σου διστάζει να είναι κοντά σου
Υπήρχε μια εποχή που το άλλο σου μισό τελείωνε τη δουλειά μόλις το ρολόι έδειχνε 5 μ.μ. για να τρέξουν σπίτι σου.
Τώρα τελειώνουν πρώτα τη δουλειά τους πριν φύγουν από το γραφείο και είναι λιγότερο πρόθυμοι να πάρουν την πιο γρήγορη διαδρομή για το σπίτι. Αυτό μπορεί να δείξει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι πολύ πιο προτιμότερη στο βιβλίο του συντρόφου σας από το να περνάει πνιγμένο χρόνο μαζί σας.
Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε κάποια υπερωριακή εργασία ή θα προσφερθείτε εθελοντικά για λόγους που ο σύντροφός σας δεν ασχολείται τόσο πολύ, αυτός ή αυτή θα το πάρει όσο αυτό σημαίνει χρόνο μακριά από το πνιγμό.
Λες και θα έπαιρναν οποιαδήποτε δικαιολογία, όσο κοσμική κι αν είναι, απλώς για να φύγουν μακριά σου.
6. Έχετε καταλάβει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους
Υπάρχει μια άρρητη κατανόηση μεταξύ των κανονικών ζευγαριών ότι το κινητό τηλέφωνο και ο λογαριασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του συντρόφου τους είναι ο προσωπικός τους τομέας όπου ασκούν έναν βαθμό ιδιωτικότητας και ελέγχου.
Κάποιοι κάνουν σοβαρά λάθη και προσπαθούν να επηρεάσουν ή ακόμα και να λογοκρίνουν όσα δημοσιεύει ο σύντροφός τους στα social media.
Θα υπήρχαν μεγάλες ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το γιατί δημοσιεύσατε αυτήν τη φωτογραφία, γιατί δεν χρησιμοποιήσατε αυτήν την ίδια εφαρμογή ή φίλτρο ή γιατί αυτό το άτομο σας στέλνει μηνύματα ή σας προσθέτει ετικέτα σε αναρτήσεις. Συχνά οδηγούν σε καβγάδες και ξεφεύγουν εντελώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
7. Συχνά ζηλεύεις αδικαιολόγητα
Ενώ περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί ζήλια, το να ζηλεύεις αδικαιολόγητα κάθε άτομο με το οποίο αλληλεπιδρά ο σύντροφός σου μπορεί να κάνει τον σύντροφό σου να αισθάνεται πνιγμένος στη σχέση. Επίσης, αντανακλά άσχημα σε εσάς.
Επιπλέον, υπάρχει το συναισθηματικό άγχος του να εξηγείς συνεχώς τη σχέση που έχεις με τους ανθρώπους που προσελκύουν τη ζήλια του συντρόφου σου.
8. Πρέπει να εξηγούν κάθε μικρό πράγμα που κάνουν
Οι αυταρχικοί γονείς κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους. Με τον ίδιο τρόπο, οι άνθρωποι δεν θα το σκεφτούν δύο φορές να αφήσουν ένα αφεντικό μικροδιαχείρισης. Δυστυχώς, ορισμένες σχέσεις είναι επιρρεπείς στο να καταλήξουν σε παρόμοια κατάσταση πνιγμού, εάν ο ένας σύντροφος είναι υπερβολικά κυρίαρχος και έλεγχος.
Υπό την απειλή μιας μακράς διαμάχης, βρίσκονται να εξηγούν κάθε επιλογή και απόφαση που παίρνουν και αναφέρουν κάθε λεπτομέρεια που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να αισθάνεται πνιγμένος σε μια σχέση.
9. Τους δίνεις θλίψη όταν αποτυγχάνουν να περάσουν χρόνο μαζί σου
Με άλλα λόγια, είστε υπερβολικά προσκολλημένοι. Ενώ στα ζευγάρια αρέσει να περνούν χρόνο μαζί όσο το δυνατόν περισσότερο, και οι δύο έχουν άλλους ανθρώπους και ευθύνες που απαιτούν την προσοχή τους.
Η ασφυξία ξεκινά όταν δεν το βλέπεις αυτό. Πιστεύετε ότι η σχέση σας από μόνη της είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Μπορεί να θυμώσετε ή ακόμα και να τους κατηγορήσετε ότι δεν καταβάλλουν προσπάθεια στη σχέση. Αυτό είναι πιθανό να κάνει τον σύντροφό σας να νιώσει ασφυκτιά σε μια σχέση πολύ εύκολα.
10. Δίνετε ελάχιστη αξιοπιστία στις προσωπικές τους δεσμεύσεις
Υπάρχουν στιγμές που άλλες ευθύνες απαιτούν τον χρόνο και την προσοχή μας. Κανονικά, το σημαντικό σας συνάδελφο καταλαβαίνει εάν μια ημερομηνία ακυρωθεί ή αν αναβάλλετε την προγραμματισμένη ποιοτική ώρα σας για την ημέρα, προκειμένου να αναλάβει τις προσωπικές σας υποχρεώσεις.
Ωστόσο, αν δεν είστε ευαίσθητοι στη σημασία των προσωπικών δεσμεύσεων και απαιτήσεων του συντρόφου σας και εστιάσετε μόνο στο να είναι μαζί σας, νιώθετε πνιγμό.
11. Περιμένεις να περιλαμβάνουν πάντα τους φίλους σου
Εκτός από την ήδη τρομακτική ευθύνη που έχουν απέναντι στις απαιτήσεις σας, βρίσκουν τον εαυτό τους να αφιερώνει το χρόνο τους στους φίλους και στον κοινωνικό σας κύκλο. Αναμένετε από τον σύντροφό σας να παρευρεθεί στις κοινωνικές εκδηλώσεις των φίλων σας. Το να πεις όχι σε αυτά δικαιολογεί ένα επιχείρημα.
Και πάλι, αυτό μπορεί εύκολα να κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται πνιγμένος σε μια σχέση και άγχος.
12. Δεν θέλετε να περνούν τόσο πολύ χρόνο με τους φίλους τους
Όταν αρχίσετε να πνίγετε τον σύντροφό σας, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι θα αρχίσετε να χάνετε τον χρόνο που κανονικά θα περνούσατε με τους φίλους σας.
Αυτή η κατάσταση σας κάνει να χάσετε το αρχικό σας δίκτυο υποστήριξης, επομένως, αντ ‘αυτού, εστιάζετε όλη την προσοχή σας στον σύντροφό σας. Και πάλι νιώθουν ασφυξία.
13. Σκέφτονται να τερματίσουν τη σχέση
Ακριβώς όπως η φυσιολογική αντίδραση του σώματός μας στην κυριολεκτική αίσθηση της ασφυξίας είναι να πάρει καθαρό αέρα, ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια πνιγμού σε μια σχέση είναι η συνειδητοποίηση ότι η ερωτική ζωή έχει γίνει αφόρητη. Σκέφτονται να σε αφήσουν.
Στο τέλος, δεν μπορείτε να πολεμήσετε το ένστικτό σας για αυτοσυντήρηση. Αν η σχέση δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να τους καταπνίξει τη ζωή, για χάρη της λογικής τους, είναι φυσικό να αναζητήσουμε μια διέξοδο.